HTML

OldManBlues

Friss topikok

  • bandeenator: A hozzászólásokat már nem olvastam végig, de egyetértek az írással. Aztán be kellett látnom, hogy ... (2008.07.03. 17:48) Emeregy Kossuth Rádió
  • Fedup Sári: Azért abban a rendezetlenségben van rendszer. Általában az, hogy rendezetlen, de nem akárhogy. Kic... (2007.11.22. 23:11) Emerkettő Petőfi Rádió
  • Fedup Sári: Az a kavics, nem a gyémánt vagy a gyöngy. (2007.11.20. 23:08) Tánc
  • empa: [quote]Roltii 2007.11.16. 01:53:58 xenonozás...a sok büdös paraszt általában csak izzót cserél, el... (2007.11.19. 09:28) Villogtat a paraszt
  • segabor: Érdekes, szép gondolatok. Álljon itt tőlem egy rövid megemlékezés Marosszentimre templomáról, mel... (2007.10.25. 23:16) Templom

Linkblog

Emerkettő Petőfi Rádió

2007.11.21. 18:25 OldManBlues

Na, emberek.
Minden hozzászólást elolvastam, de most nem tudok egyenként reagálni, sajnos.
Viszont (az eddigiekhez képest) sokat hallgattam az emerkettőt mostanában. Ahogy a többség, a kocsiban. És vannak jó zenék, tehát amit írtam (ostoba rockzene) túlzó és igaztalan.
Ami viszont tényleg rossz, az a rendezetlenség (shuffle). Valahogy attól (is) vagyunk emberek, intelligens, érző lények, hogy a dolgokat rendezetten (nem mondjam: struktúrájukban), sőt összefüggéseikben tudjuk szemlélni. Ebben némi gyönyörűséget, a megértés örömét találjuk. Fölfedezni a hasonlót, megérteni egy-egy kivétel érdekességét. Nem tudatosan, á, nem. Csak úgy, zenehallgatás közben. Jó az a léleknek.
A véletlenszerűen összekevert lejátszási sorrend hihetetlenül rossz, mert olyan zenék kerülnek egymás mellé, amik egy szerkesztett műsor esetében (persze ha a szerkesztő konyít a szakmához) sohasem. Ennek sokkal több a kára, mint a haszna. Valami olyat sugall, hogy mindegy. Mindegy?
Mindegy mi, csak szóljon, mondják a zenei mindenevők. De ahhoz minek még egy ilyen háttérzenés rádió? A kerrádiók ugyanígy nyomják már évek óta. Meg is van a helyük; takarítás közben, ház körüli melónál. Viszem a festékesvödröt, létrát, papírcsákó a fejemen és fütyörészek, hadd szóljon, akár a Sláger, akár másik, jobban megy az idő.
És mégegyszer: ha született is egy minőségi zenei adó (vannak, akik ezt vitatják), valami viszont meghalt, eltűnt. És ez lényeges ám! Mert nem egymás rovására kell boldogulnunk.
Amennyiben a kőházat választjuk.

1 komment

Címkék: rádió

A bejegyzés trackback címe:

https://oldmanblues.blog.hu/api/trackback/id/tr65237281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedup Sári 2007.11.22. 23:11:22

Azért abban a rendezetlenségben van rendszer. Általában az, hogy rendezetlen, de nem akárhogy. Kicsit bővebben: ilyesfajta rádiókban az a cél a zenék egymásutánjánál, hogy lehetőleg ne legyen olyan megcélzott hallgató, aki egymás után 3 olyan zenét hall, ami nem tetszik neki. Az elsőnél ugyanis még ott cseng a fülében az előző, ezért elviseli, talán még a másodiknál is remél, hogy na majd most mi jön, aztán -- ha sikerült a dolog -- harmadik kellemetlen már nincs. Egyébként elkapcsol, és akkor bukta van. (Ennek ugye egyenes következménye, hogy nemigen mehetnek egymás után "összetartozó" számok.)
Ezért a Selectornál, meg sok arról másolt olcsóbb programoknál is a működés alapja az, hogy a zenéket kategóriákba sorolják, és előírják, hogy az "órán" belül milyen sorrendben kövessék egymást az egyes kategóriák. A többi szabály (mondjuk melyik szám nem mehet bizonyos időszakban, max. tempóeltérés, milyen hangnemre milyen következhet, stb.) ezután jön.
Ez persze azt is jelenti, hogy a random mellett meglehetős rend uralkodik a számok egymásutánjában.
De: ha ésszel dolgoznak, akkor azon túl, hogy valaki beállítja (és mivel mindig elégedetlen az eredménnyel folyton állítgatja) a szabályokat, azért valaki átnézi a generált listát, és ha nagy a gáz, akkor egy-egy számot lecserél.
süti beállítások módosítása